Tuesday, September 4, 2012

Maksud Sebenar Oppa Gangnam Style

Assalamualaikum... =))

"OPPA GANGNAM STYLE"!!! Woww fenomena terbaru bukan saja di Malaysia malah seluruh dunia. Lagu dan video tu sangatlah tidak best (seriusssss nih) tapi mendapat berjuta-juta lemon views kat Youtube, and people start wonder what the heck is Oppa Gangnam Style??!!
Gangnam Style??
Rasanya ramai dah tahu maksud sebenar dia kan. Tapi sejak kebelakangan ni banyak tersebar melalui SMS, BBM, dan Tuiter Twitter mengenai maksud Gangnam Style ni, contoh seperti berikut:

"Gangnam bermaksud ‘Saya Ingin Menjadi Yahudi’ sebarkan untuk Agama Islam. #ShareThis ! Subhanallah. Macam2 sekarang niehh !"
Benarkah itu maksud gangnam style?

Technically, ‘Gangnam’ means Seoul south of the Han River. (gang = river, nam = south) . But in general sense, when Koreans say Gangnam, they refer to a particular district called ‘Gangnam-gu’.This district, or gu, is one of the most well-off areas in Seoul, and here you can see the fanciest buildings and the busiest workers and students in Korea. (Copy paste ja)
Gangnam?? Pertama kali Hani dengar perkataan Gangnam ni time pergi oliday kat Korea March lalu. Our tourist guide, Mr Vincent explain pasal ni time perjalanan ke penginapan kami, Ramada Seoul Hotel kat Gangnam-Gu. Mr Vincent kata Gangnam-Gu ni merupakan kawasan elit dan tumpuan orang-orang kaya di South Korea. Dia cakap, dalam sehari boleh tengok banyak kete lembu lamborghini lalu lalang kat sini, dan semuanya kepunyaan penduduk Gangnam-Gu. Itu belum kira kereta-kereta mewah yang lain. Wowwww. Hanya mampu luahkan dalam hati sebab dah penat sangat selepas seharian berjalan-jalan di Jeju Island (love this island beri-beri munchy) dan melawat muzium serta tempat-tempat menarik di Seoul.
Tempat Hani tidoq kat Gangnam-Gu, Ramada Seoul.. huhuu (credit: google)
Ok back to main topic, I can say that Gangnam is a place representing wealth, status and luxurious life to Korean People. Most of them tryin and dreamin to be rich, dan berharap untuk menjadi Gangnam resident someday. Tapi, bukan semua penduduk daerah Gangnam ni kaya raya tau. Ada jer yang kurang bernasib baik dan tidak dapat mengecapi kemewahan. Jadi golongan minoriti ni telah terikut-ikut dengan Gangnam lifestyle, pretending to be rich and trendy. Biar papa asal bergaya... Kesian kan... =p
Gangnam-Gu, South Korea. Styleeee kan? (credit: google)
So, PSY's Gangnam Style ciptalah sebuah lagu ditujukan khas kepada golongan minoriti ni, untuk mengejek atau perli gaya hidup mereka. Penyanyi "Oppa Gangnam Style" ni refers himself in the third person, yang keep saying he lives and loves a Gangnam Style, tapi reality sebenar dia sangat jauh dari kehidupan mewah itu. (Klo korang perasan video tu asyik sebut Oppa Gangnam Style dengan gaya yang berlagak...hahh inilah dia maksudkan...)

Di awal video tu, PSY seemingly sunbathing on sandy beach, dikipas2 oleh hot gurl, tapi realitinya, he is surrounded by little kids playin in the playground. Pastuh, korang dapat tengok PSY walking together with two hot girls just like P. Diddy walking on the red carpet, tapi realitinya mereka berjalan di outdoor parking lot dan sampah berterbangan ke arah mereka, also with fake snow keeps flying into their faces to make them look ridiculous.

Dan banyak lagi tempat with luxury lifestyle tapi ends up:
(1)  dia kat sauna with mobster, not with the wealthy
(2) dia kat express bus dengan makcik-makcik, sambil menari-nari, not in the one of those Gangnam  nightclubs (Info: Gangnam-Gu ni sangat terkenal dengan nightlife dia, dan banyak nightclub kat sana)
(3) dia kat merry-go-round ride jer, bukan tunggang kuda yang sebenar.
(4) He's looking for a hot, classy and luxurious gurls in irrelevant places, seperti bawah jambatan kat Han River atau kat Han River Park, and eventually dia berjumpa his ideal woman kat subway jer. (Info: Han River terkenal with romantic and luxury place, teringat pengalaman naik Cruise kat Han River...ohsem!!)
(5) Ketika dia emerges from water, nampak macam tengah swimming kat swimming pool kat country club tapi, he's in fact swimming in the public bathhouse..hahaha kelakar
(6) dia kelihatan seperti P. Diddy duduk in a luxurious chair, tapi sebenarnya dia duduk kat toilet..kuikuiii =p
Redy for Luxurious Han River Cruise... =p
Kalau korang nak tau, ada satu lawak dalam bahasa Korea 'Doenjangyneo' atau dalam bahasa melayu 'wanita kicap masin' yang ditujukan khas kepada wanita yang sanggup makan ramyeon (mee segera) for lunch semata-mata untuk berbelanja lebih on Starbucks coffee. Kira perkataan Doenjang woman ni dicipta khas untuk perli wanita yang spend more than they can afford. Owwwhh Hani baru prasan, no wonder la berlambak Coffee Shops kat Korea ni, especially kat Gangnam-Gu. Hahahaa kelakarrrr... =D
Gangnam-Gu diwaktu siang. Gambaq dr hotel amek pakai henpon murah ja...
Dari pemerhatian Hani selama menetap kat Gangnam-Gu tu (ceh macamlah menetap lama sangat..kahkahkah), dapat la bezakan lifestyle mereka dengan yang lain. Seriuosly, berbeza. Nampak la aura kemewahan terpancar dari diri mereka, cara perpakaian, cara jalan, cara berkomunikasi, memang Gangnam Styleeeee la... huhuhuu...
curik gamba kat pesbuk... hihi
Ok sampai sini saja. Hani taknak komen pasal tarian yang ntahapahapantah tu, cukuplah sekadar xplain apa yang patut. Pasnih janganlah ada lagi nak kaitkan Gangnam Style ni dengan Yahudi la, illuminati la dan apa-apa jua yang sewaktu dengannya.

Ok kepada yang ingin tahu maksud lagu tu dalam English, meh baca nih. Hani bagi gak lirik lagu tu dalam Korea. Manala tau ada yang nak hapal then menari Gangnam Style....hohohoo peace =p


Oppa Gangnam Style Lyric (English Translation)

Oppa is Gangnam style
Gangnam style

A girl who is warm and humanle during the day
A classy girl who know how to enjoy the freedom of a cup of coffee
A girl whose heart gets hotter when night comes
A girl with that kind of twist

I’m a guy
A guy who is as warm as you during the day
A guy who one-shots his coffee before it even cools down
A guy whose heart bursts when night comes
That kind of guy

Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end

Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

A girl who looks quiet but plays when she plays
A girl who puts her hair down when the right time comes
A girl who covers herself but is more sexy than a girl who bares it all
A sensable girl like that

I’m a guy
A guy who seems calm but plays when he plays
A guy who goes completely crazy when the right time comes
A guy who has bulging ideas rather than muscles
That kind of guy

Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end

Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

On top of the running man is the flying man, baby baby
I’m a man who knows a thing or two
On top of the running man is the flying man, baby baby
I’m a man who knows a thing or two

You know what I’m saying
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

Lirik asal lagu Gangnam Style
Oppan gang-namseutayil
Kang-namseutayil

Naje-neun ttasaroun inkanjeo-gin yeoja
Keopi hanjanye yeoyureuraneun pumkyeok i-nneun yeoja
Bami omyeon shimjangi tteugeowojineun yeoja
Keureon banjeon i-nneun yeoja

Naneun sana-i
Naje-neun neomankeum ttasaroun geureon sana-i
Keopi shikgido jeone wonsyas ttaerineun sana-i
Bami omyeon shimjangi teojyeobeorineun sana-i
Keureon sana-i

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Chigeumbu-teo kal dekkaji kabol-kka

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
O-oo-o

Jeongsu-khae boijiman nol ttaen noneun yeoja
Ittaeda shipeumyeon mukkeot-deon meori puneun yeoja
Karyeot-jiman wen-manhan nochulboda yahan yeoja
Keureon gamkakjeo-gin yeoja

Naneun sana-i
Jeomjanha boijiman nol ttaen noneun sana-i
Ttae-ga dwehmyeon wahnjeon michyeobeorineun sana-i
Keunyukboda sasangi ul-tungbul-tung-han sana-i
Keureon sana-i

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Chigeumbu-teo kal dekkaji kabol-kka

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
O-oo-o

Ttwiineun nom keu wiie naneun nom
Baby baby
Naneun mwol jom aneun nom

Ttwiineun nom keu wiie naneun nom
Baby baby
Naneun mwol jom aneun nom

You know what i’m saying

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Kepada yang blom tengok lagi, mau promote jap negeri tercinta, jom klik ni ---> Orang Sabah Style. Hahahah boleh bah kalo ko!!

ApaKataHoney: Dengar lagu takpe, tapi jangan sampai terikut budaya dan gaya mereka.



Honey IsyQiPosted By Honey IsyQi

Thanks for readings. Anything can contact me through my Facebook Page

Thank You


7 Responses So Far:

Anonymous said... Reply Comment

good explanation with nice experience..thx honey..

Anonymous said... Reply Comment

bestlah awak dah penah pg gangnam.best ke kat sana?teringin nak pg..hehee\

Fikri said... Reply Comment

Xska penyanyi dia. My arwah tokwan lg ensem dri PSY ni. HAha :D

me said... Reply Comment

Ooo..no wonder la meletup sgt psl bnda ni..:p

Anonymous said... Reply Comment

thanks for info...you r cute girl! :p

Anonymous said... Reply Comment

Sebenarnya Gangnam Style ni famous sebab tarian dia...bukan lagu dia...
Tarian dia popular sebab semua orang boleh ikut & bagus untuk bersenam(banyak dah org senamrobik guna tarian ni)....
Lagi satu, MV dia ada unsur humor...kalau tak kelakar, tak famous pun videoklip dia...
Tapi Psy mmg sangat popular kat negara dia mengalahkan penyanyi kpop yg famous kat sini sebelum "oppan gangnam style" famous lagi...

Suzan Ok said... Reply Comment

Thanks! Saya mmg suka lagu & vdeo clip..ehe
Try dgr org sbah style d hitz..best. anyway, nice blog.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

VISITORS AROUND THE WORLD

free counters