Tuesday, July 3, 2012

Salam Nisfu Syaaban

Assalamualaikum... =)

Sekarang dah 13 Syaaban 1433H. Sedar tak sedar kita dah nak sampai ke pertengahan Syaaban. Alhamdulillah di usia 25 tahun ni, masih diberi kesempatan oleh Allah s.w.t untuk gagah menghirup udara di bumi yang hanya pinjaman ni, masih diberi peluang untuk terus beribadah kepadaNya serta untuk memperbaiki dan mempersiapkan diri, menuju ke akhirat yang kekal abadi. Moga diberi lagi peluang untuk bertemu dengan Ramadhan Al-Mubarak yang sentiasa dirindui. InsyaAllah... =)

Berbalik pada tajuk utama, Nisfu Syaaban. I don't have much time untuk tulis pasal tajuk ni, tapi cukuplah sekadar untuk berkongsi kepada saudara yang dikasihi sekalian. =)
Salam Nisfu Syaaban
Nisfu Syaaban (Nisf bermaksud separuh) adalah peristiwa hari ke-15 dalam bulan Syaaban tahun Hijrah. Umat Islam mempercayai yang pada malam Nisfu Syaaban, amalan akan dibawa naik oleh Malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu. Pengertian am Nisfu Syaaban dalam bahasa Arabbererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.
Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul Qadar. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w tidak tidur pada malam itu sebagaimana yang tersebut dalam sebuah Hadis yangg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:
Rasulullah s.a.w telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda Rasulullah s.a.w dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda s.a.w berkata dalam sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yang akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kepadaMu daripadaMu. Aku tidak dapat menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”
Setelah Baginda Rasulullah s.a.w selesai sembahyang, Baginda berkata kepada Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu Syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah datang kepada hambanya pada malam Nisfu Syaaban dan memberi keampunan kepada mereka yang beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yang memberi rahmat (membuat amal makhruf dan nafi munkar) dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang-orang yang dengki.”
Hari Nisfu Syaaban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu Maghrib (waktu senja), (15 Syaaban bermula pada 14 haribulan Syaaban sebaik sahaja masuk waktu Solat Maghrib)
Nabi Muhammad s.a.w. menggalakkan umatnya untuk bangun malam dan berjaga serta beriktikaf sepanjang malam kerana tidak mahu amalan diangkat dalam keadaan tidur atau lalai.
Source : Wikipedia

Kepada saudara semua yang saya kasihi kerana Allah... Jom sama-sama beramal serta training dengan berpuasa sebagai persiapan Ramadhan nanti. hehehe... Btw, jangan lupa our 'special' temu janji bersama Allah s.w.t pada malam esok yer (15 Syaaban 1433H)... ;)

ApaKataHoney: Salam Nisfu Syaaban =)Honey IsyQiPosted By Honey IsyQi

Thanks for readings. Anything can contact me through my Facebook Page

Thank You


3 Responses So Far:

Anonymous said... Reply Comment

syukran isyqi..

Anonymous said... Reply Comment

slm nisfu sya'aban :)

Anonymous said... Reply Comment

malam ni nisfu syaaban..terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

VISITORS AROUND THE WORLD

free counters