Tuesday, May 17, 2011

SELAMAT HARI GURU 2011

Assalamualaikum... =))


Berburu ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepalang ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat
Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di lbu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakill seribu buku
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.
USMAN AWANG
1979

Saja post sajak tu bcoz dapat ingat balik zaman bergelar pelajar SMK AGASEH. Time tu ada pertanding pentomen, and one of group had used dat poem. Form 2 kalo tak silap. Tak kesah la bila, what I know, bersyukur sangat-sangat bcoz dapat menghabiskan zaman study and become one of busiest career women in dis world today…cewahhhhhh…

First of all, wanna say thanks for cikgu-cikgu SK LAHAD DATU 2. Especially sorang ustazah Honey time darjah 3, teguran beliau telah membuka pintu hati ini untuk start pakai tudung. Alhamdulillah =))
SK LAHAD DATU 2

Wanna say thanks for cikgu-cikgu SMK AGASEH LAHAD DATU. Cikgu-cikgu yang mengajar various of subject dengan penuh dedikasi hingga Honey perform dalam SPM 2004. Dan tidak lupa pada cikgu-cikgu yang jadi my coach hingga Honey berjaya ke peringkat negeri dalam kejohanan olahraga. Alhamdulillah =))
SMK AGASEH LAHAD DATU

Wanna say thanks for lecturers LABUAN MATRICULATION COLLEGE. Even one year, tapi jasa anda semua akan dikenang sampai bila-bila kerana Honey berjaya ke menara gading. Alhamdulillah =))
KOLEJ MATRIKULASI LABUAN

Wanna say thanks for lecturers UNIVERSITY SCIENCE MALAYSIA. Especially lecturer dari School of Mechanical Engineering. Thanks bcoz bagi lulus dan dapat grad pada August 2010.Yipppiiieeee… Empat tahun yang sangat bermakna untuk membina jati diri agar menjadi insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Alhamdulillah =))
UNIVERSITI SAINS MALAYSIA

Dan tidak lupa jugak kepada cikgu-cikgu sekolah memandu Honey. Especially Cikgu Pian garang bcoz berjaya buat most of student tacing and nanges lepas belajar drive. Kwanggggg3x…Dja, Aza, Jannah, Kak Yus and Pikorq, korang ingat lagi dengan Abg Pian ni???hahahahaa… Takpa la, yang penting dapat lesen. Alhamdulillah =))
HONEY, DJA, AZA AFTER DRIVING TEST

Lastly, wanna say thanks for Cikgu Sue @ My Sis yang mengajar di SMK LEMBAH KERAMAT. Jasa anda sangat banyak, ajar math kepada budak bengong ni, ajar masak dan macam-macam lagi. Hahahahahhaaa… Tahun ni dapat gelaran apa pulak sempena hari guru??? =p
HONEY AND SISTER

SELAMAT HARI GURU SEMUA. MAY ALLAH BLESS ALL OF YOU AND SUCCESS IN YOUR CAREER

"GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA"


Honey IsyQiPosted By Honey IsyQi

Thanks for readings. Anything can contact me through my Facebook Page

Thank You


9 Responses So Far:

Anonymous said... Reply Comment

gud try...teruskn usaha...(ayat seorg cigu katakn)..hua3...igt lg ko time aku ajar math eh? hua3..bikin panazzz..haha

Anonymous said... Reply Comment

mn leh x egt abg pian...hehe..pas lulus dia banje makan kan?? hehe

Honey IsyQi said... Reply Comment

uishhhh anonymous ni...dr ayat ble tau sapa...cuba la ujung komen tu letak nama...hahahhaa....

Honey IsyQi said... Reply Comment

Anonymous 2 ni rasanya Dja or Jna...ermmm...tp xde pun abg pian bnje mkn...hahahaaa

Hans said... Reply Comment

hohoho.....selamat hari guru pada semua guru2 malaysia

Apabila Sudah Bekerja Jangan Lokek Dengan Ibu Bapa

Anonymous said... Reply Comment

Guru..sometimes can be ur friend...brother..foe..and partner in crime...ahjaha...dedicated to our superb warden Block C 00/01....[walapun hari guru dh lepas]

-L-

Anonymous said... Reply Comment

selamat hari guru!

Anonymous said... Reply Comment

darjah 3 umur 9tahun dah pakai tudung ke?alhamdulillah...;)

Anonymous said... Reply Comment

hahahha cikgu sekolah memandu pun masuk dlm list ke?hahahaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

VISITORS AROUND THE WORLD

free counters